STAY SAFE

  • Het grondig wassen van de handen is essentieel bij het dragen van contactlenzen.
  • Was voor het inzetten of uithalen van je contactlenzen eerst grondig je handen en droog ze af met een schone pluisvrije handdoek.
  • Als je daglenzen draagt, gooi ze dan na elk gebruik in de prullenmand**. Bij het gebruik van herbruikbare lenzen zoals maandlenzen is het zeer belangrijk deze na elk gebruik te reinigen en te desinfecteren met de vloeistof zoals aanbevolen door je contactlensspecialist. Volg hiervoor de instructies zoals aangegeven door de fabrikant en je contactlensspecialist.
  • Het is niet aan te raden om contactlenzen te dragen wanneer je ziek bent met symptomen van verkoudheid of griep**. 1,2

1. Top Contact Lens Experts Dispel Misinformation Regarding Coronavirus / COVID-19 Protections for Contact Lens Wearers. CORE. https://core.uwaterloo.ca/news/top-contact-lens-experts-dispel-misinformation-regarding-coronavirus-covid-19-protections-for-contact-lens-wearers/. Published 2020. Accessed April 11, 2020.

2. CORE Advises Contact Lens Wearers on Safe Use Amidst COVID-19 Concerns, Reinforces Proper Hand Hygiene – Centre for Ocular Research & Education. CORE. https://core.uwaterloo.ca/news/core-advises-contact-lens-wearers-on-safe-use-amidst-covid-19-concerns-reinforces-proper-hand-hygiene/. Published 2020. Accessed April 15, 2020.

Trial with eye care professional

 

INFORMATIE BETREFFENDE CONTACTLENZEN DRAGEN

Met betrekking tot het dragen van contactlenzen is er momenteel geen bewijs dat het dragen van contactlenzen een bijzonder risico op infectie met het coronavirus (COVID-19) met zich meebrengt. Tot op heden is er geen klinisch bewijs dat suggereert dat dragers van contactlenzen gevoeliger zijn voor een coronavirusinfectie dan brildragers of mensen die helemaal geen zichtcorrectie nodig hebben. Blijf de aanbevelingen rond het dragen en de verzorging van contactlenzen van je contactlensspecialist volgen wanneer je contactlenzen draagt.

 

Het grondig wassen van de handen en een goede hygiëne is de optimale manier om de overdracht van besmettelijke organismen bij het dragen van contactlenzen te voorkomen. In feite stelt de Wereldgezondheidsorganisatie dat een van de beste manieren om je te beschermen tegen COVID-19 is vaak je handen reinigen én voorkomen dat je ogen, neus en mond aanraakt met ongewassen handen. Bovendien blijft het advies, zoals altijd de richtlijn is geweest, om geen lenzen te dragen wanneer je je ziek voelt met griep en/of verkoudheidssymptomen. 1,2

Trial with eye care professional

BELANGRIJKSTE LEERPUNTEN

    Bij het dragen van contactlenzen of een bril is het zorgvuldig en grondig wassen van de handen met water en zeep, gevolgd door het drogen van de handen met een ongebruikte pluisvrije handdoek, van het grootste belang. Voor dragers van contactlenzen moet dit gebeuren vóór elke aanraking van de contactlenzen of het inzetten en uithalen van de contactlenzen.

    Dragers van contactlenzen moeten hun daglenzen weggooien na het dragen of hun herbruikbare maandlenzen en lenzenhouder regelmatig desinfecteren met uitsluitend contactlensvloeistof en dit volgens de instructies van de fabrikant en de contactlensspecialist. Sommige virussen zoals COVID-19 kunnen uren tot dagen op harde oppervlakken achterblijven, deze kunnen vervolgens worden overgedragen op de vingers en gezichten van brildragers. Het is dus ook belangrijk om uw bril te desinfecteren. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het dragen van een bril bescherming biedt tegen COVID-19 of andere virale transmissies.

    Het stoppen met het dragen van contactlenzen bij ziekte wordt geadviseerd. Dit in overeenstemming met de richtlijnen voor alle andere soorten ziekten.